+48 883 060 677 sekretariat@fundacjaskarb.pl, kontakt@szkoleniaskarb.pl Mikołów, ul. Wyzwolenia 27

Zajęcia grupowe Dobry Start w Szkole!

Na tej stronie poznasz wszystkie szczegóły dotyczące zajęć przygotowujących dzieci do podjęcia nauki w szkole. Spotkania realizowane są w małych, kameralnych grupach

Bawimy się z dziećmi ucząc je czytania, pisania, liczenia, współpracy z rówieśnikami czyli podstawowych umiejętności koniecznych do podjęcia nauki szkolnej i decydujących o osiągnięciu sukcesu
w pierwszych klasach szkoły podstawowej

Powiedz mi, a zapomnę.
Pokaż mi, a zapamiętam.
 Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Konfucjusz

Dlaczego warto przyprowadzić dziecko?

rodziców szuka informacji dotyczących efektywniej nauki czytania

czytelników deklaruje zainteresowanie rozwijaniem kompetencji kluczowych: czytania, pisania, słuchania, liczenia w oparciu o formy zabawy

wykazuje zainteresowanie doskonaleniem umiejętności matematycznych dzieci

dzieci chętnie rozpoczyna naukę w szkole, a aż 49% z nich zniechęca się po ukończeniu edukacji wczesnoszkolnej

Ewelina Gąsiorek

Mikołów

Świetne zajęcia, mój syn je uwielbia, bardzo szybko zainteresował się zabawami sylabowymi, teraz już sam sięga po książki 🙂

Program zajęć

Opanowanie przez dzieci języka mówionego i pisanego wymaga umiejętności szeregowania, układania sekwencji oraz ujmowania relacji. Za te umiejętności odpowiada lewa półkula mózgowa. Nadrzędną zasadą tych ćwiczeń jest linearny porządek od strony lewej do prawej. Umiejętność zachowania właściwego kierunku przygotowuje dziecko do nauki czytania
i pisania. Na zajęciach dzieci będą miały okazję rozwijać te umiejętności w czasie zabawy, z wykorzystaniem zbioru gier i ćwiczeń

Nauka czytania to jedno z największych wyzwań z jakim musi zmierzyć się dziecko na początku swojej drogi edukacyjnej. Wykorzystując elementy metody opracowanej przez prof. Jagodę Cieszyńską dzieci poznają świat języka pisanego. W formie zabawowej przejdą przez kolejne etapy nauki czytania. (Kolejne etapy nauki czytania poznasz na ebooku)

Ćwiczenia grafomotoryczne przygotowują dzieci do opanowania umiejętności pisania, która jest podstawowym zadaniem na czas nauki w pierwszych klasach szkoły podstawowej.

Dziecięca matematyka to koncepcja wspomagania rozwoju umysłowego dzieci wraz z edukacją matematyczną realizowana tak, aby zapewnić im sukcesy w nauce. Istotą wspomagania rozwoju jest mądrze organizowany proces uczenia się dzieci. Najważniejsze są osobiste doświadczenia, dziecka stanowiące tworzywo z którego dziecięcy umysł tworzy pojęcia i umiejętności.(obszary tematyczne dziecięcej matematyki możesz poznać pobierając ebook)

Kto prowadzi zajęcia?

Dominika Musioł

Pedagog, nauczyciel Edukacji Wczesnoszkolnej i Wychowania Przedszkolnego

Członkini zarządu Koła Naukowego Change Uniwersytetu Śląskiego, zajmującego się Edukacją Globalną i Zrównoważonym Rozwojem.

Ukończyła certyfikowane szkolenie w zakresie Holistyczne podejście do diagnozy i pracy z dzieckiem z dysfunkcjami rozwojowymi.  Do swojej pracy wprowadza nowoczesne metody nauki czytania oraz edukacji matematycznej.

Od roku prowadzi zajęcia „Dobry start w szkole” – wykorzystując nowoczesne metody nauki przez zabawę

Czego się nauczysz w czasie świetnej zabawy?

Przygotowanie do podjęcia nauki

Poprawisz działanie lewej półkuli oraz integrację między półkulami mózgowymi

Czytania

Nauczysz się czytać z wykorzystaniem metody sylabowej