+48 883 060 677 sekretariat@fundacjaskarb.pl Mikołów Ul. Wyzwolenia 27

Zajęcia kreatywne

ZAJĘCIA KREATYWNE

Wszystkie zajęcia kreatywne odbywać się będą w małych grupach 6-10 dzieci, zaś zajęcia dla najmłodszych w wieku 1,5-2,5 lat z rodzicami w grupach 5+5 (pięcioro dzieci i pięcioro rodziców)

Zajęcia organizowane w ramach działalności gospodarczej Fundacji mają charakter non for profit, co oznacza, iż uzyskane środki przeznaczone będą na pokrycie faktycznych kosztów prowadzenia i organizacji zajęć. Ewentualne zyski z tej działalności mogą posłużyć jedynie w celu organizowania działań realizowanych w ramach nieodpłatnej, statutowej  działalności Fundacji Centrum Terapii i Rozwoju Skarb.

Zapraszamy dzieci w wieku 1,5-2,5 lata (z rodzicami) na zajęcia wspierające rozwój, w czasie których pobudzać będziemy rozwój dużej i małej motoryki, mowy, orientację w schemacie ciała i przestrzeni, a także koordynację wzrokowo – ruchową, rozwijać będziemy wyobraźnię, przekazywać wiedzę o otaczającym świecie, a to wszystko w trakcie wspólnej zabawy.

Rodzice poznają wiele atrakcyjnych form zabaw wspierających wszechstronny rozwój malucha, a przy okazji dających wiele radości, bliskości i pogłębiających więzi z dzieckiem.

W czasie zajęć wykorzystujemy elementy sprawdzonych i efektywnych metod oraz technik terapeutycznych takich jak:

• Integracji sensorycznej
  • Klanzy,
  • Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherbourne
  • Werbo-tonalnej
  • Knillów
  • Masażu Shantalla
  • Zabaw paluszkowych
  • Dziecięcych masażyków
  • Sensoplastyki

Będziemy także korzystać z Sali Doświadczania Świata

Przygotuj swoje dziecko do roli przedszkolaka

Zapraszamy dzieci w wieku 3-5 lat zajęcia kreatywno-rozwojowe, w czasie, których wykorzystujemy naturalną potrzebę aktywności ruchowej, zabawy i ekspresji dzieci. Celem zajęć jest nie tylko stwarzanie dziecku możliwości do spontanicznej- odtwórczej i twórczej ekspresji muzycznej, ujawniania inicjatywy i samodzielności, ale także wpływanie na pamięć dziecka w tym pamięć ruchową, rozwój emocjonalny, intelektualny i społeczny. W czasie zabawy wprowadzamy także elementy eksperymentów, zabaw sensoplastycznych i ćwiczeń logopedycznych.

• Integracji sensorycznej
  • Pedagogiki Klanzy,
  • Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherbourne
  • Werbo-tonalnej
  • Dobrego Startu Marty Bogdanowicz
  • Metoda P. A. Dennisona
  • Techniki relaksacyjne

Na zajęciach zapewniamy zdobywanie nowych wiadomości i umiejętności niezbędnych dla rozwoju małego dziecka stosując:

• Zabawy logorytmiczne – usprawniające mowę
  • Sensopalstykę – czyli ćwiczenia małych rączek z kolorowymi, pachnącymi masami
  • zabawy rytmiczne i umuzykalniające
  • zabawy ruchowe rozwijające integrację sensoryczną
  • doświadczenia i eksperymenty

Będziemy także korzystać z Sali Doświadczania Świata

Przygotuj swoje dziecko do samodzielności i kreatywnego myślenia

Program: Dobry start w szkole

Program: 10 spotkań

W programie:

Przygotowanie do nauki pisania:

plastyka zmysłowa

kreatywne techniki plastyczne

Przygotowanie do nauki czytania:

ćwiczenia w czytaniu inspirowane Metodą J. Cieszyńskiej

zabawy pobudzające lewą półkulę mózgową

Zajęcia ogólnorozwojowe:

• zabawy ruchowe z torami przeszkód
  • doświadczenia i eksperymenty
  • zabawy umuzykalniające

Pomóż swojemu dziecku dobrze wystartować w szkole

Kreatywne zajęcia nauki języka angielskiego poprzez zabawę prowadzone w małych, kameralnych grupkach, liczących maksymalnie 8 osób, w których lektor ma czas na indywidualną pracę z każdym dzieckiem. Zajęcia prowadzone są we współpracy z Centrum Edukacji On the Top i Barbarą Ochman.

Kontakt: sekretariat - Martyna Prejs, tel. 883 060 677, Prezes – Bożena Kolanek, tel. 501 019 640